Griekse bloemen

Schildzaad met uitzicht. Foto Koos Dijksterhuis
Schildzaad met uitzicht. Foto Koos Dijksterhuis

Bloemen zijn er in overvloed op het Griekse eiland Corfu en ze bloeien weken eerder dan bij ons. We vinden de mooiste klavers, anjelieren, bremrapen, orchideeën en lelies. Rood en blauw guichelheil, kleverige ogentroost, hazenstaart, rotsschildzaad…

Hazenstaart is een fraaie maar niet zo kleurrijke bloem. Beige en groen wapperen de hazenstaarten op het strand in de zeewind. Hazenstaarten zijn geen familie van hazenpootjes, die koddige plantjes die bij de klavers horen. Op Corfu kun je ook nog een hazenpootweegbree aantreffen, Plantago lagopus voor latinisten.

Rotsschildzaad groeit in gele pollen op de rotsen in de brandende zon. Het is een plant die aan weinig water genoeg heeft. In vochtige grond zouden zijn wortels maar wegrotten.

Guichelheil is een klein, in Europa algemeen plantje dat op schrale en omgewoelde grond gedijt. In Nederland zijn de fraaie bloemetjes zeldzaam geworden door kunstmest en andere landbouwmethoden. Is het rode guichelheil al mooi, het blauwe is helemaal schitterend. Maar nog mooier zijn de kleine, blauwpaarse klokjes waarvan het me niet lukt de soortnaam op te zoeken.

Van de klavers bevallen de diepblauwe pekklavers, gele honingklavers en rode sterklavers me het best.
De ogentroost en bremrapen zijn bijzonder, omdat ze niet zelf hun fotosynthese en voedselopname regelen, maar op andere planten parasiteren. Ze tappen gewoon andermans wortels af.

De orchideeën zijn natuurlijk een klasse apart. We vinden twee soorten die je bij ons niet zult vinden. De een heeft de zigzagvorm van het geslacht Serapias. Ik raadpleeg orchideeënkenner Hans Dekker voor de soortnaam en hij houdt het op Serapias politissii. De andere orchidee heeft luchtige bloei-aren en hoort bij het geslacht Anacamptis. Het is hoogstwaarschijnlijk een moerasorchis.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 26 mei 2015)