Gele oeverbloemen

Gele maskerbloem. Foto Koos Dijksterhuis
Gele maskerbloem. Foto Koos Dijksterhuis

Fietsend naar en van de stad langs een iets langere route, die ik soms voor de afwisseling neem, zie ik gele bloemen aan de waterkant. Ze staan op de stenige kade van een meer. Ook aan de overkant van de weg zie ik zulke bloemen, in een kantoorvijver. Vorig jaar had ik ze ook al gezien. Ik ken de bloemen niet.

Ik neem zelden mijn camera mee naar de stad, maar mijn telefoontje wel en tegenwoordig fiets ik in de vaart der volkeren – mijn telefoontje beschikt over een alleszins acceptabel fototoestel. Ik kiek de planten en kan thuis op ouderwetse wijze boeken doorbladeren, met de foto’s onder handbereik.

In een boek met moeras-, water- en oeverplanten kan ik ze niet vinden, en op internet houdt de speld zich schuil in de hooiberg, maar op waarneming.nl weet iemand dat ik maskerbloemen gevonden had. Hartelijk dank.

Gele maskerbloemen. Op de kop af tweehonderd jaar geleden uit de Rocky Mountains meegenomen naar Schotland en daar vandaan over West-Europa verwilderd. Volgens de Soortenbank en andere plantaardige websites is het een zeldzame plant, maar dat valt volgens de waarnemer.nl wel mee. De laatste jaren wisten maskerbloemen zich voortvarend te verspreiden. Laat de exotenbestrijders het niet horen!

Geen idee waarom de plant maskerbloem heet. Misschien vanwege de maskering van het geel door rossige stipjes? De wetenschappelijke naam Mimus heeft vast met mime te maken en indirect dus ook met masker.

Nu ik de gele oeverplant herken, zie ik plotseling in tuinen een oranje variant bloeien. Nooit eerder opgevallen. Die gele lijken me wel wat voor de waterkant in mijn tuin. Zal ik een polletje redden voordat de exotenbestrijders komen?

(Natuurdagboek Trouw donderdag 23 juli 2015)

Gele oeverbloemen
DELEN

Eén gedachte over “Gele oeverbloemen

 • 2 augustus 2015 om 11:39
  Permalink

  Betreft Koos Dijksterhuis Natuurdagboek Trouw 23 juli

  Dr. K.A. Bril
  Belle van Zuylenlaan 32
  1183EJ Amstelveen

  Amstelveen, 1 augustus 2015

  De Heer Koos Dijksterhuis,
  p/a/ Red. Trouw
  p/a website natuurdagboek

  Geachte heer Dijksterhuis
  In uw mooi natuurdagboek afleveringen las ik over de weinig bekende Maskerbloem. In Trouw staat “De wetenschappelijke naam Mimus …”. Voor de zekerheid begon ik voor deze weinig bekende plant te zoeken in de Flora van Heukels 23 dr. Maar deze kende geen Mimus. Toen daarin gezocht op Maskerbloem. De naam blijkt te zijn Mimulus. Verwarrend. Mogelijk een drukfout van Trouw. (Zojuist ontdek ik in het natuurdagboek dat het daar even is misgegaan).
  Ook Weeda in de Ecologische flora 1988, dl. 3 p. 193 geeft geen afbeelding en wijdt er maar een paar regels aan. Een altijd waardevol naslagwerk is Marjorie Blamey. De geïllustreerde Flora Op blz. 253 staat een duidelijke afbeelding. Zelfs van de gekweekte variant. (Dat uitmuntende boek neem ik ook altijd mee op vakantie)
  Vergelijkt men de Atlas van de Nederlands Flora Dl.2, 1985 met de Nieuwe atlas van de Nederlandse Flora 2011 dan blijkt dat de plant in Nederland van “voor 1950, en na 1950” (Atlas 1985) en bij vergelijking met de Atlas van 2011, voortdurend is toegenomen. Anders dan Weeda in 1988 verwachtte. “op den duur blijkt de plant nauwelijks standvastig voor te komen”.

  Uw voorganger voor het Natuurdagboek Henk van Halm heb ik goed gekend, en gelezen in Trouw. We woonden ook beiden Amstelveen. Hij heeft indertijd in Trouw uw komst met waardering aangekondigd!
  Overigens uw berichtgevingen over Groningen spreken me ook aan. Ik heb van 1932 tot 1966 in Noord Groningen en de laatste zes jaar in de stad gewoond.
  Als kind kwam ik geregeld met m’n ouders met vakantie op Rottumeroog, met de boot ‘Teda’ van voogd Toxopeus. Daar kwam ook wel Laarman, de befaamde hortulanus van Hortus de Wolf.

  Hartelijke groeten, K.A.Bril

Reacties zijn gesloten.