Geen vlees zonder been

Vleeskoe met kalf Foto Koos Dijksterhuis
Vleeskoe met kalf Foto Koos Dijksterhuis

Op mijn vijftiende stopte ik met het vlees eten. Vijftien jaar later woonde ik in Pakistan waar het soms te onbeschoft bleek om vlees te weigeren. Mijn buren serveerden gebakken lever en keken toe hoe ik die wegslikte. Ik wist het kokhalzen te verbergen en kreeg nog een portie omdat ik er zo van smulde. Ook at ik voor het eerst in mijn leven biefstuk en, al voelde ik mij een moslim die voor het eerst alcohol dronk, ik vond het heerlijk.

Terug in Nederland at ik een jaar of vijf geen vlees maar toen kwam de klad erin. Sindsdien heb ik weer vlees in de kuip, al gaan er dagen voorbij zonder. Kalveren, varkens en kippen worden op zo’n gruwelijke manier behandeld, daar wil ik niet aan meedoen. Ligt er naast het spotgoedkope plofkippetje een zes keer zo dure scharrelkip en denk ik: dan maar een klein stukje. Of vegetarische nepkip.

Dat woord is in strijd met de nieuwe regel van de NVWA. De Voedselautoriteit wil sommige namen van plantaardig namaakvlees verbieden. Vegetarische speckjes en kipstuckjes mogen niet zo heten, omdat die verwarrend zouden zijn! Daarmee lijkt de NVWA gehoor te geven aan een jarenlang pleidooi van de rentmeesters van het CDA, intussen gesteund door de VVD. Zouden NVWA-ers, CDA-ers en VVD-ers nep niet van echt kunnen onderscheiden? Die rozegele, ruitvormige nepspekjes van suiker zijn blijkbaar niet verwarrend, mogen wel, evenals vleestomaten. Zou het de politici werkelijk om duidelijk taal gaan of meer om de belangen van de vleesindustrie? Speksavers!

Geen kalf, kip of varken dus, maar verder leek rundvlees mij geen bezwaar, want vleeskoeien sjokken buiten rond, met hun kalfjes. Dat heerlijke leven zouden ze niet hebben als ze uiteindelijk niet werden opgegeten.

De berekeningen variëren, maar de veehouderij blijkt voor een derde tot de helft van de broeikasgassen te zorgen. Dat komt vooral door de runderen. Voor het klimaat zijn kip en varken minder schadelijk. Een koe ruft zoveel methaan, dat je een hele tijd in de file moet staan om evenveel broeikasgas uit te stoten. Daarbij kosten koeien veel ruimte en waanzinnig veel water. Tijd voor nepvlees, CDA!

In de Pakistaanse horeca was dinsdag trouwens “meatless day”, vleesloze dag. Dan kloven ze er kip.

(Natuurdagboek Trouw maandag 9 okt. 2017)

Geen vlees zonder been
DELEN