Geen bruine lijster

Kramsvogel
Kramsvogel. Foto Jeanette Essink

Een uur na de overwinning van de verongelijkte, Amerikaanse onderbuik kreeg ik het bericht dat er op drie kilometer van mijn huis een bruine lijster zat. Op het afvinken van zeldzame vogels wordt door sommige vogelaars neergekeken, maar de meesten doen er fanatiek aan mee. Zelf ga ik alleen kijken als ik toch in de buurt moet zijn. Ik heb er simpelweg geen lange reis voor over om een vogel af te vinken. Ik denk dat ik vogels kijken meer als reden voor een wandeling of fietstocht gebruik, dan andersom. Maar zo dichtbij huis wil ik een zeldzaamheid wel zien, en als één vogel zich leent voor vermelding op een soortenlijst, dan is het wel een lijster. Ik checkte de waarneming en plek op internet en fietste erheen.

Op de plaats delict hadden zich tientallen vogelaars verzameld. De stemming was bedrukt. Ik vroeg of ze gebukt gingen onder de verkiezingsuitslag, maar de reden was dat de bruine lijster al een uur niet gezien was. Sommige vogelaars hadden uren gereden en stonden op het punt om weer af te druipen. Missie mislukt.

Ik liep een uurtje tussen woonerven en door plantsoentjes, zag vele merels maar geen lijster, laat staan een bruine. Bang voor al die vogelaars? Schijtlijster. De bruine lijster komt uit Siberië en was al zestig jaar niet in Nederland gezien. Hij vertoonde zich vlakbij de plek waar twaalf jaar geleden twee haakbekken zaten en vorig jaar een junco, allemaal onwaarschijnlijk zeldzaam. Een vogelaar opperde dat een plaatselijke vogelhouder misschien soms een vogel liet ontsnappen.

Toen ik thuiskwam, zag ik dat de lijster alweer was gezien. In mijn tuin zat een kramsvogel, ook een prachtige, forse lijster uit het oosten, maar dan het zeer nabije…

(Natuurdagboek Trouw maandag 14 nov. 2016)