Fietspad door de duinen

De Dienstweg, voorbestemd als fietspad, Foto Koos Dijksterhuis

Er komt een fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Duinliefhebber Kees Piël wijst erop dat de Waterleidingduinen het grootste duingebied van Europa zijn, zonder auto- of fietsverkeer. Uitgerekend daar moet een pad doorheen. Met alle doodgereden diertjes, lege flessen en lawaai van dien. Hij vreest dat het natuurgebied wordt overspoeld door fietsers.

Voor kevers, rupsen, hazelwormen, rugstreeppadden, zandhagedissen en ander grut dat minder snel ter been is, kan een fietspad net zo’n barrière zijn als een snelweg voor een damhert. Denk niet dat het een rustig paadje wordt. Het wordt de kortste fietsverbinding van Amsterdam-Zuid en Amstelveen naar het strand, via de Haarlemmermeer.

Toch is Natuurmonumenten er niet tegen. De beheerder bepaalt het beleid niet, maar bouwt wel een natuurbrug over de Zandvoortselaan, en daar moet behalve natuur ook het nieuwe fietspad overheen.

‘Het fietspad komt niet dwars door de duinen’, vertelt woordvoerder Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten. ‘Na overleg met de Vogelwerkgroep en de Stichting Duinbehoud kan bijna iedereen zich vinden in een tracé langs de rand. Zo rustig zijn de Waterleidingduinen trouwens niet, er wordt al druk gewandeld.’

Dat is waar. Ik wandel er ook wel eens. En dankzij het verzet van lieden als Piël zal het pad niet dwars door het gebied boren, maar van ingang Oase de zuidoostgrens volgen. Daar ligt grotendeels al een klinkerweg, de Dienstweg. Het lijkt mij een redelijke oplossing.

Maar Piël vindt iedere nieuwe aantasting van de weinige natuur er één teveel. Het pad snijdt volgens hem een reepje van het gebied af. ‘Natuur is geen recreatieterrein’, zegt hij. ‘En het gevaar bestaat dat dit fietspad ooit zal worden doorgetrokken naar het zeer drukke fietspad langs de kust.’

6 gedachten aan “Fietspad door de duinen”

 1. Voor je het weet rijden hier ook scooters; de ziekte van deze tijd op ieder fietspad. Ze stinken, ze maken herrie en ze spelen soms het recht van de sterkste en rijden zo.
  Van regels trekken ze zich ook weinig aan. De maximum snelheid in de bebouwde kom voor scooters is 25km/u. Volgens de meting van de fietsersbond was de gemiddelde snelheid 38 km/u. En als er iemand denk dat scooter-bestuurders een bordje: “alleen fietsen” serieus zullen nemen……
  Fietsers zijn veelal natuurliefhebbers, zullen genieten van en zorgzaam omgaan met deze route. Helaas zijn er ook fietsers die dit niet zullen zijn en in hun kielzog komt nog het e.e.a. mee.

 2. Zonder de bewegingen van druk fietsverkeer aan de horizon kunnen de wandelaars in de Amsterdamse Waterleidingduinen genieten van de meest uitgestrekte natuur die ons land kent. Een stil natuurgebied is voor de Randstad van onschatbare waarde.
  Met een geplande fietsroute verlaat Amsterdam onder wethouder Gehrels het decennialang gevolgde natuurbeleid: van behoud van natuur, rust en ruimte.

  U verzuimt te vermelden dat ook ongerept duin wordt doorsneden, ver boven de toegestane oppervlakte. Compensatie probeert men uit door elders verwaarloosd duingrasland op te knappen. De overheden lappen de wet aan hun laars; de wet schrijft een ‘gunstige staat van instandhouding’ voor. Hoe durft men compensatie te zoeken in iets wat al gedaan had moeten worden? De rechter zal vonnis wijzen. Hulp van natuurliefhebbers is welkom!

  Initiatiefnemer van de fietsroute, Natuurmonumenten, verklaart dat Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland hier achter staat. Leugentje, de Vogelwerkgroep pleitte altijd voor fietsen buiten het natuurgebied om.

  Harry Hobo, Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen, Heemskerk.

 3. @kor: de mensen die opkomen voor de natuur in de Waterleidingduinen zijn niet tegen fietsen en niet tegen fietsers, integendeel: is heel gezond, en veel beter dan autorijden! Zij vinden wel dat niet OVERAL gefietst hoeft te worden, er zijn ook natuurgebieden die rustig moeten blijven, juist voor de natuur.

 4. In Natuurdagboek van 4 januari schrijft Koos Dijksterhuis over het fietspad dat door de Amsterdamse Waterleidingduinen is gepland. Natuurmonumenten stelt ijskoud dat na overleg met Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en Stichting Duinbehoud ‘bijna iedereen’ zich kan vinden in het tracé. Dit is verzonnen. De Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en Duinbehoud hebben zich altijd tegen dit randtracé gekant. Er zijn hele goede alternatieven namelijk. ‘Bijna iedereen’ schoffeert ook de 14.406 natuurliefhebbers die – in de grootste petitie ooit in ons land voor natuurbehoud gehouden – vragen om de stille duinnatuur vrij te houden van een druk fietspad door dit prachtige wandelgebied.

  Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

 5. waar uberhaupt staat had misschien so wie so moeten staan, maar mijn duits is uberhaupt niet zo goed

 6. Sorry hoor, ik fiets heel veel door den natuur en veronderstelde daarmee best goed bezig te zijn. Of moet ik mij überhaupt schamen voor het feit dat ik iets van een humanoide heb?

Reacties zijn gesloten.