Entree

nationaal park verkiezing
Foto Koos Dijksterhuis

Als er beslist een Nationaal Park verkozen moet worden tot Internationaal Park en verbouwd moet worden tot pretpark met massarecreatie, dan komen de Oostvaardersplassen het meest in aanmerking. Daar is dankzij de begrazing met een hoeveelheid paarden, koeien en herten, die de intensieve veehouderij overtreft, van de vroegere natuur toch al weinig over. Met draconische ingrepen als drooglegging wordt geprobeerd iets van de natuurwaarden terug te winnen. De op een kudde uitgemergelde gnoes lijkende veestapel ligt vlakbij spoorweg, snelweg, vaarweg en luchthaven. Het gebied is bovendien een marketingsucces met grote bekendheid. Gek genoeg is het vlaggenschip van de instantwildernis niet eens opengesteld voor publiek, in tegenstelling tot bijna alle andere natuur. Maar dat biedt kansen voor geld verdienen, precies dat waar deze verkiezing om draait. Entree heffen!

Entree heffen lijkt onsympathiek, maar als natuurbeheerders een paar euro zouden vragen voor het betreden van hun terreinen, zou de natuur niet langer overspoeld hoeven worden met vertrappende massa’s. Leden van de terreinbeheerders mogen gratis naar binnen. Wat zal het ledental opkrabbelen!

Als ze ervoor betalen, beseffen mensen dat natuur iets waard is. Ik zie u al hoofdschudden van: nee, de natuur is van ons allemaal en dus gratis. Dat is onjuist, de terreinen zijn particulier eigendom, net als landbouwgronden en uw achtertuin. Die hoeft u toch ook niet open te stellen? De Nachtwacht is wel van ons allemaal, maar de entreekaartjes van het Rijks kosten minimaal 17,50. Voor de Hoge Veluwe wordt allang entree betaald, voor de Noord-Hollandse duinen eveneens. Wie niets voor natuur over heeft, gaat maar naar de dierentuin of het safaripark.

Wat betreft de natuurverkiezing: stem niet, maar als u stemt, stem dan op de Oostvaardersplassen.

(Natuurdagboek Trouw maandag 10 okt. 2016)