“Elk natuurgebied verdient een veldstation”

Hofstee op het Dwingelderveld. Foto Koos Dijksterhuis
Hofstee op het Dwingelderveld. Foto Koos Dijksterhuis

“Er is veel behoefte aan betaalbare verblijfs- en werkruimte in natuurgebieden”, zegt Lenze Hofstee van Stichting Natuuronderzoek, “voor monitoring, onderzoek en door natuur geïnspireerde kunst.” De Stichting wil veldstations realiseren en beheren in vastgoed van natuurbeheerders. Ze beheert sinds zes jaar een klein veldstation op het Dwingelderveld, in samenwerking met Natuurmonumenten. Elke zomer doet de Rijksuniversiteit Groningen daar onderzoek naar bonte vliegenvangers. De Universiteit Antwerpen doet er vegetatiekundig onderzoek. Ook ’s winters wordt het veldstation gebruikt, onder anderen door natuurschrijver dezes. Het is een fijne plek waar je ongestoord kunt werken, bij glinsterende heidevennen en trompetterende kraanvogels.

“Niets is zo motiverend voor een natuuronderzoeker of -kunstenaar als verblijf in topnatuur”, verklaart Hofstee. “Dat levert veldkennis op, nieuwe ideeën en waardering van de Nederlandse natuur. Bij veldonderzoek gaat het budget vaak grotendeels op aan onderdak, doorgaans op afstand van het onderzoeksgebied en voor veldwerk ongeschikt, zoals huisjes in vakantieparken. Vroeger hadden universiteiten veldstations, maar die zijn bijna allemaal wegbezuinigd.”

Ruud Kreetz van Natuurmonumenten vindt zo’n veldstation zeer waardevol. “Onderzoek en veldwerk vormen de basis van natuurbeheer”, zegt hij. “En ook voor het natuurbeheerders valt hier zóveel te leren. In het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa, gebeurt namelijk van alles: sloten dempen, heide vernatten, akkers afgraven, begrazen met schapen, koeien en geiten…”

“Het Dwingelderveldstation wordt intensief gebruikt”, zegt Hofstee. “Er wordt steeds meer ontdekt, gedaan en gepubliceerd. De Vlielander kazerne was onze tweede locatie: ook supersuccesvol. Helaas is dat pand onlangs gesloopt.”

Hofstee hoopt nog vele veldstations te mogen realiseren op topplekken in natuur en landschap. “Hoe meer afgelegen, des te beter. Resultaten en werkinspiratie zijn daar het best te vinden. Elk serieus natuurgebied verdient een veldstation!”

(Natuurdagboek Trouw woensdag 25 nov. 2015)

“Elk natuurgebied verdient een veldstation”
DELEN