Eekhoorns, chimpansees en de kattenziekte

Eekhoorn. Foto Attie Nawijn
Eekhoorn. Foto Attie Nawijn

In het kwartaalblad Zoogdier las ik over eekhoorns die doodgaan aan toxoplasmose. Met onze eekhoorns gaat het toch al niet goed. De laatste jaren leven ze vooral in de buurt van mensen. Wellicht omdat in de buurt van mensen vetbollen en pindasnoeren te vinden zijn. Ik heb meermaals eekhoorns in groene woonwijken gezien.

Toxoplasmose wordt verspreid door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Ook mensen kunnen besmet raken, wat voor ongeboren baby’s gevaarlijk is. Zwangere vrouwen moeten daarom oppassen met tuinieren. In vrijwel iedere tuin die niet betegeld is liggen kattendrollen en katten zijn de besmettingshaard.

Het lijkt me goed mogelijk dat eekhoorns die ziekte oplopen doordat ze in de tuinen waar ze voedsel zoeken met katten en kattenpoep in aanraking komen. Katten struinen bovendien de wijde omgeving van dorpen en steden af; tot diep in de natuur kom ik ze tegen. Sommige zullen verwilderd zijn, andere slechts avontuurlijk. Als ze in het bos poepen of eekhoorns aanvallen…

Toxoplasma-parasieten maken in hun leven diverse stadia door. Hun laatste dagen slijten ze in het lichaam van een katachtige. Alleen in diens darmen leggen ze eitjes. Ze zijn er dus op gebrand in een kat te komen en kiezen als gastheer bij voorkeur prooidieren van katten.

Besmette chimpansees worden door de toxoplasma-parasiet zo beìnvloed dat ze luipaardenplas niet langer griezelig vinden. Dat blijkt uit onderzoek waarover het tijdschrift Current Biology in februari berichtte. Gezonde chimps vermijden luipaardenplas. De plas wijst namelijk op de aanwezigheid van luipaarden en dat zijn geduchte chimpansee-killers. Door de apen zo te manipuleren, vergroten de parasieten hun kans op een luipaard. Of eekhoorns door de ziekte ook hun angst voor kattenpis verliezen, is niet onderzocht.

(Natuurdagboek Trouw maandag 18 april 2016)

Eekhoorns, chimpansees en de kattenziekte
DELEN