De wulk, oud en jong, traag en snel

Wulken. Foto Koos Dijksterhuis
Wulken. Foto Koos Dijksterhuis

Wulken zijn gemakkelijk te vinden. Ze zijn mooi en liggen stevig in de hand. Het slakkenhuis van een wulk kan twaalf centimeter lang worden, of hoog, zoals het bij slakkenhuizen heet. Meestal vind je kleinere, maar soms zit er zo’n reus tussen, en is ie nog cremekleurig ook, of zelfs porseleinwit gebleekt door de zon. Cremekleurige zijn er minder dan blauwe.

Nog niet zolang geleden waren wulken algemeen. In de Waddenzee zijn ze uitgeroeid. Overbevissing. In de Noordzee raakten ze misvormd door het vergif dat op schepen wordt gesmeerd, om te voorkomen dat zich er zeepokken en andere zeewezens aan hechten. Maar uit betere tijden liggen er nog miljoenen wulkenhuizen in de bodem, die soms aan de oppervlakte komen, op het strand aanspoelen, blootgeblazen worden. Hun blauwe kleur bewijst dat ze duizenden, wie weet zelfs tenduizenden jaren in ijzerhoudende grond begraven lagen. De blauwe wulk op de foto is stokoud, de beige wulk niet.

Van het vergif op schepen krijgen wulkenvrouwtjes een penis die de voortplanting verhindert. Dat is toch al een moeizame bedoening. Het eieren leggen gaat op zijn slaks en kan weken duren. Een wulkenvrouw geeft haar duizenden eitjes kleverige kraamkamertjes mee. Die hechten zich aanelkaar. Tijdens de leg schuifelt ze rondjes en vormt zich een tennisbal van kraamkamertjes. Daarin groeien de larven op tot miniwulkjes, door honderden zusjes en broertjes op te eten.

In slakkengang schuimen wulken de Noordzeebodem af op dood of levend vlees. Maar soms kan de slak snel uit zijn slof schieten. Dan wacht hij bij een tweekleppig schelpdier tot ie zijn schelpen opent en steekt hij gauw de rand van zijn slakkenhuis ertussen. De tweekleppige kan niet meer dicht en de wulk tast toe.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 7 aug. 2014)

De wulk, oud en jong, traag en snel
DELEN

Eén gedachte over “De wulk, oud en jong, traag en snel

  • 16 oktober 2015 om 12:05
    Permalink

    Een vakantie, hoe is het?! Heerlijk om even van alles weg te zijn, toch?Ik wil je al heel lang een groot colimpment geven, je shop, site en blog zien er fantastisch aantrekkelijk helder en mooi uit.Groeten uit Rotterdam, kom je trouwens naar de Swan market in september? Dan zien we elkaar (ik ga als bezoeker)x

Reacties zijn gesloten.