De kust blijft gespaard

Duinen. Foto Koos Dijksterhuis
Duinen. Foto Koos Dijksterhuis

Minister van asfalt Schultz van Haegen – Maas Geesteranus ziet af van haar plan de Nederlandse kust op te offeren aan particulier winstbejag. Het plan zou de nekslag zijn geweest voor de natuur aan onze kust. Weliswaar werd er gesust dat er heus niet overal… en dat wij geen Belgische wantoestanden hoeven te vrezen, want Nederland blinkt toch uit in planologie?

Oh ja? Nú zijn bouwplaatsen aan de kust nog schaars. Je zou denken dat de paar stukjes waar bebouwing toegestaan is, zorgvuldig benut worden.

Eén van de vogelvrij verklaarde duingebieden is de kust tussen Zandvoort en Bloemendaal. Hoe denkt u dat wij Nederlanders deze toplokatie hebben ingericht? Charmante cafétjes langs een wandelpad? Nee, van de hele duinenrij pal aan zee hebben we een gigantisch parkeerterrein gemaakt, met een racebaan erlangs.

Wij gaan met onze mooiste landschappen om alsof we met een dozijn mensen over de Sahara beschikken. Bij IJmuiden verrees midden in de duinen een appartementencompleks met eenweg ernaartoe. De Nederlandse badplaatsen zijn allemaal volgeplempt met zo lelijk en goedkoop mogelijke blokkendozen. Hotels, appartementen, restaurants. En overal asfalt natuurlijk, overal wegen en parkeerterreinen.

Als mensen roepen dat Nederland vol is, moet ik altijd denken aan de vele voorbeelden van ondoordacht, onvoorzichtig en inefficiënt ruimtegebruik. Nergens vind je zoveel stallen, loodsen en bedrijventerreinen als in ons land, waarbij altijd op het maaiveld wordt gebouwd en nooit de hoogte in. Hoe meer ruimte we kunnen verspillen aan afzichtelijke, leegstaande hallen van golfplaat, des te beter we het lijken te vinden.

Stel de kust open aan de bouwers en uitbaters en er blijft niets van over. Het is dus geweldig dat de minister van asfalt haar onzalige plan heeft ingetrokken.

(Natuurdagboek Trouw maandag 1 feb. 2016)

De kust blijft gespaard
DELEN