De illegale kap van een vleermuisboom

De illegale kap van een vleermuisboom

Kastanjeblad. Foto Koos Dijksterhuis
Kastanjeblad. Foto Koos Dijksterhuis

Afgelopen vrijdag keek Henk Wiebing uit zijn raam op de Norgerweg in Yde. Hij zag mannen met zagen afstappen op de grote kastanjeboom achter de voormalige dorpsschool Yders Hoes. Wiebing belde het gemeentehuis in Tynaarloo, waar hij hoorde dat er geen kapvergunning was verleend, dat er iemand zou komen en dat hij teruggebeld zou worden.

Vervolgens zag hij de boom omgezaagd worden. Boem. Misschien wel honderd jaar groei tegen de vlakte. Illegaal. Je kunt jarenlang je best doen om zo’n boom te behouden, en dan wordt ie in een oogwenk voor altijd weggehaald. Volgens Wiebing en zijn buurvrouw Hannie Jippes was de boom kerngezond.

De buren pakten het kersverse bestemmingsplan van de gemeente erbij. Daarin staat niets over boomziekten, maar wel dat de boom een belangrijk is voor de kolonie grootoorvleermuizen in de oude school. Als de veertig grootoorvleermuizen’s avonds uitvliegen, maken ze een tussenstop in de kastanjeboom. Dat was eind 2014 in opdracht van de gemeente onderzocht door ecologisch bureau Bakker. Grootoorvleermuizen moeten beschermd worden en over de kastanje schreef Bakker: “Deze boom is beschermd en kan niet zonder ontheffing worden gekapt.”

Helaas kan alles en weg is weg. Of de vleermuizen het zonder boom redden, is zeer de vraag. Bij-effect daarvan is dat de school zonder die vleermuizen gemakkelijker te verkopen is. Maar de gemeente belooft “maatregelen om de aanvliegroute van de vleermuizen te waarborgen”.

De gemeente heeft niet teruggebeld en heeft niemand gestuurd, en blijkt zelf zonder ontheffing opdracht te hebben gegeven voor de kap. Intussen staat er op de gemeentewebsite dat de boom kastanjebloedziekte had en verrot was. Aan de afgezaagde stronk was dat niet te zien. Maar die is direct na de kap weggehaald.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 28 jan. 2016)

DELEN
Reacties zijn gesloten.