David Bowie-spinnen

Het spinnenpak van Bowie, te zien in Groninger Museum Uitsnede van foto Gerhard Taatgen
Het spinnenpak van Bowie, te zien in Groninger Museum Uitsnede van foto Gerhard Taatgen

Als Bowie-fan bezoek ik de tentoonstelling “David Bowie is” in het Groninger Museum. Hoe veelzijdig Bowie ook was, op belangstelling voor de natuur heb ik de Starman nooit betrapt. Zijn Scary monsters and supercreeps zijn misschien de natuurlijkste liedjes uit zijn oeuvre, op Wild is the wind na. En in het nummer Five years klimt hij naar the top of the mountain om over de zee uit te kijken.

Five years staat op Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Kennelijk had Bowie iets met spinnen; later schreef hij nog het nummer Glass Spider. En hij kleedde zich in een spinnenweb, zie foto.

In 2008 ploos de Duitse arachnoloog Peter Jäger van het Senckenberg Onderzoeksinstituut te Frankfurt een partij spinnen uit die een collega het jaar ervoor had verzameld in de Cameron-heuvels in Maleisië. Jäger kwam spinnen tegen van een soort die nog nooit beschreven was en beschreef de beestjes dus maar zelf. Het waren spinnen uit het geslacht der heteropodae, vinvoetspinnen. Ze waren groot, met een lijf van anderhalve tot tweeënhalve centimeter lengte.

In tegenstelling tot andere spinnen verschillen de mannetjes en vrouwtjes van deze soort niet veel. De vrouwtjes zijn iets groter, maar lijken sterk op de mannetjes. Bowie kwam vaak gekleed als vrouw voor het voetlicht en speelde graag met (vermeende) sekseverschillen. De spinnen hebben een vacht die zo oranjegeel is als het haar van de artiest toen hij zich afficheerde als Ziggy Stardust. De spinnenprofessor uit Duitsland is fan van de spinnenzanger en heeft zijn spin Heteropoda davidbowie genoemd.

Intussen blijkt de bowiespin behalve op het Maleise schiereiland en Singapore op Sumatra voor te komen en waarschijnlijk ook in het uiterste zuiden van Thailand.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 26 jan. 2016)

David Bowie-spinnen
DELEN