Boeren mét in plaats van tegen de natuur

Pinksterbloemen in weiland Foto Koos Dijksterhuis
Pinksterbloemen in weiland Foto Koos Dijksterhuis

Na mijn stukje van gisteren over ouderwetse vogelweiden en moderne, vogelvrije weiden kwamen er instemmende en afkeurende reacties. De afkeurende reacties komen er enerzijds op neer dat het onzin is – de moderne weilanden zouden nog vol weidevogels zitten. Anderzijds zou ik boeren de schuld geven van een onvermijdelijk probleem waar we allemaal aan bijdragen.

Een uitgebreid onderzocht, wetenschappelijk beschreven en voor iedereen zicht- en hoorbaar probleem als het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels uit het moderne boerenland ontkennen, dat is als in de regen lopen en roepen dat de zon schijnt.

Dat ik boeren de schuld geef, is niet waar. Het verdwijnen van leven uit het platteland komt door het systeem dat al jaren gericht is op groei. Meer, meer, meer. Telkens willen we nóg meer uit de grond halen. Andere levensvormen dan het gewas ruimen het veld.

De meeste mensen doen eraan mee – zij kopen de goedkoopste producten uit de industriële landbouw. Daarom zou de overheid moeten sturen. Geen steun meer voor een landbouw die de natuur schaadt, maar alleen voor een landbouw die samenwerkt met de natuur. Zodat de gewenste producten niet langer duurder zijn en de ongewenste te goedkoop.

Maar ook boeren hebben verantwoordelijkheid. Boeren zijn toch geen willoze speelballen van de industrie, overheid of plofkipetende consument? Veel van deze hardwerkende ondernemers doen hun best om vogelnesten te redden. Anderen gaan verder en dat kan ook, het landbouwprobleem is niet onvermijdelijk. Ik sprak de jonge veehouder Jaring Brunia, die zestig koeien houdt op 38 hectare. Hij boert naar eigen zeggen “zoals de natuur dat bedoelt: zonder kunstmest, krachtvoer of antibiotica en met zo min mogelijk machinewerk.”

Zijn koeien produceren bijna de helft minder melk, maar Brunia maakt weinig kosten. “Ik houd de handelaren buiten de deur”, zegt hij. “‘Dit krachtvoer levert twee keer zoveel melk op’, proberen ze dan. Maar dat spul kost evenveel als de extra winst.” Brunia hoeft geen nieuwe trekker of stal, hij leent geen tonnen van de bank. Netto verdient hij meer dan veel andere veehouders en hij geniet van de bloemen en vogels op zijn land.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 11 april 2017)

Eén gedachte over “Boeren mét in plaats van tegen de natuur”

  1. Waarom wordt steeds het stiefkind van de Nederlandse Flora: de Paardenbloem vergeten. Plan Paardenbloem kan de redding zijn van onze weidevogels!!

Reacties zijn gesloten.