Biddende valken

Torenvalk biddend. Foto Dhr. Schmid
Torenvalk biddend. Foto Dhr. Schmid

In de bermen van de Afsluitdijk leven muizen. Ik heb er nochtans geen veldmuis gezien, want daarvoor rijd ik te snel. De Afsluitdijk is door minister Schultz-Verhagen als eerste autoweg tot racebaan bevorderd. Hoe snel ik ook rijd, andere auto’s zoeven me nog voorbij. Er is al eens een zeehond doodgereden. Nu liggen er dode meeuwen en roofvogels in de berm.

In die berm moeten muizen leven, gezien de vele torenvalken die erboven hangen te bidden. Torenvalken zijn geen notoire trekvogels. Ze zijn hier het hele jaar. Maar sommige trekken weg, andere komen erbij en jonge torenvalken kunnen hun vleugels uitslaan om de wereld te verkennen. Torenvalken zijn geen zeevogels dus ligt het voor de hand dat ze het IJsselmeer langs de Afsluitdijk oversteken. En als daar veel muizen zijn, dan blijven de valken hangen. Letterlijk. Ze hangen in de lucht, klapwiekend tegen de wind, hun staart als roer gebruikend. Bidden, heet dat. Sommige roofvogels bidden voor hun eten. Ook klapeksters en ijsvogels doen dat soms.

Van boven houden biddende torenvalken de muizenpaadjes in de gaten. Soms is een heel wegennet van in het gras uitgesleten paadjes te zien: oppervlakkige tunnels zonder dak. Als valken die paadjes met hun roofvogelblik al niet zien, zien ze de urinesporen van muizen wel. Muizen laten hun plas druppelgewijs lopen. Die plas is voor ons kleurloos, omdat wij geen UV-straling kunnen zien. Torenvalken kunnen dat wel. Die zien dus niet alleen de muizenpaadjes, maar ook welke paadjes het drukst belopen en beplast zijn. Daar hangen ze boven. Hobbelt er een muis langs, dan stort de valk zich erop.

Rijdend over de Afsluitdijk tel ik 12 torenvalken.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 15 okt. 2015)

Biddende valken
DELEN