De apenrotsmoraal van koning David

De apenrotsmoraal van koning David

berberaap
Aap op rots Foto Koos Dijksterhuis

In Trouw zei premier Rutte gisteren dat hij de “waarden uit de Bijbel als het fundament van de samenleving” ziet. Daarmee moet hij oppassen. Als ik de alfaman op de apenrots was, zou ik ook verlangen naar liefdevollere waarden dan ellebogenwerk en competitie. Nou kennen apen op hun rots ook morele waarden, maar die hebben ze nooit op schrift vastgelegd. Ze hebben ook geen apenbijbel nodig; moraal bestaat langer dan de mens. Moraal is niet gebaseerd op religie en hopelijk al helemaal niet op de Bijbel! Neem nou 2 Samuel 11.

Koning David loert naar de overbuurvrouw, als ze in bad gaat. Ze heet Batseba en is een fotomodel van jewelste. David begeert haar. Als haar man, een officier, ten strijde trekt tegen de Ammonieten, versiert hij haar of verkracht hij haar, details worden in de Bijbel alleen verstrekt over saaie dingen, maar hoe dan ook heeft hij seks met haar, want ze wordt zwanger. Gauw roept hij haar man naar huis, als alibi. Maar manlief, Uria geheten, keert voor de avond reeds terug naar zijn strijdmakkers en kan dus onmogelijk bij Batseba een kind verwekt hebben, want liefde bedrijf je alleen in het donker onder de dekens. Dan geeft David de legercommandant het bevel Uria vooraan te plaatsen, in het heetst van de strijd. De man sneuvelt en David neemt Batseba tot vrouw, na eerst haar voorgeschreven rouwperiode uit te zitten. Dat dan weer wel.

Later kraakt de profeet Natan een kritische noot over ’s konings gedrag, maar David blijft de baas en één van de belangrijkste figuren in de Bijbel. Als morele leidraad lijkt dat boek me dan ook ongeschikt. Gelukkig houden oeroude groepswaarden onze bijbelse driften onder de duim. Maar dit verhaal laat wel mooi zien dat wandaden in de beste kringen voorkomen. David en Batseba zijn tenslotte de betbetbetovergrootouders van Jezus. De helden uit de Bijbel zijn net mensen.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 8 nov. 2016)

DELEN
Reacties zijn gesloten.