Spreeuwen tijdens veelzijdig natuurfestival

Spreeuwen. Foto Koos Dijksterhuis
Spreeuwen. Foto Koos Dijksterhuis

Spreeuwen – je kunt er een boek over schrijven! Dat heb ik dan ook gedaan. Ik kan ook over spreeuwen vertellen, met plaatjes erbij! Dat ga ik binnenkort doen. Spreeuwen versieren hun geliefde met een bloemetje. Spreeuwen kunnen zwermen, zingen, praten en fluiten. Een spreeuw heeft eens een voetbalwedstrijd stopgezet door het scheidsrechtersfluitje na te doen. Mozart liet zich door een spreeuw inspireren en dankzij Shakespeare zijn er spreeuwen in Amerika.

Hoe dat allemaal zit vertel ik aanstaande zaterdagavond 27 augustus tijdens This Side of Paradise, het vrolijke en veelzijdige natuurcongres en -festival in Haren, in natuur- en cultuurbroedplaats De Biotoop. Van vrijdagavond tot en met zondag zijn er ruim tachtig korte lezingen, excursies en workshops over natuur. Zelf betreed ik zaterdagavond om 20 over 8 voor een half uur het podium in de Rode Zaal.

De Biotoop omvat acht hectare bosachtig terrein, met daarin het voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, grenzend aan de hortus botanicus. Op het terrein broeden haviken, bosuilen, goudvinken en zelfs spreeuwen. Wat er overdag aan zweefvliegen en ’s nachts aan nachtvlinders rondfladdert, is tijdens de door experts begeleide excursies te verkennen.

Tussendoor is er te eten (vooraf reserveren van maaltijden scheelt fors in prijs) en ’s avonds kun je in plaats van nachtvlinders vangen ook dansen. Je kunt in de Biotoop overnachten of op het festivalterrein kamperen, maar ook alleen zaterdagavond of andere dagen komen. Allerlei (deel)arrangementen zijn mogelijk. Er is een (gratis) kinderprogramma.

This Side of Paradise is een initiatief van de natuurwebsites Waarneming.nl en Veldshop.nl. In de feestvreugde wordt de natuur niet vertrapt of vervuild – het evenement vindt plaats op eigen terrein, op loopafstand van station Haren.

www.thissideofparadise.nl

(Natuurdagboek Trouw maandag 22 aug. 2016)

Spreeuwen tijdens veelzijdig natuurfestival
DELEN