Met Trouwlezers naar Spitsbergen

IJsberen Spitsbergen 2015. Foto Koos Dijksterhuis
IJsberen Spitsbergen 2015. Foto Koos Dijksterhuis

Eind juni ga ik met Oceanwide en Trouw naar Spitsbergen. Net als voorgaande jaren maken we er een lezersreis van. We varen naar het noorden van de archipel langs de eilandjes en fjorden met hun ruige bergkust.

Het is een twijfelachtige eer om mensen warm te maken voor zo’n poolreis. De natuur is immers niet gebaat bij mensen? Of zou reizen door de poolnatuur de animo om die natuur te beschermen vergroten? Misschien reizen liefhebbers toch wel naar de pool, en dan kunnen ze maar beter met ons meegaan. Want we varen met een relatief klein schip van een in natuurreizen gespecialiseerd reisbureau, dat werd opgericht door een bioloog die tijdens zijn poolonderzoeken zo gegrepen werd door het landschap, dat hij het anderen wilde laten zien.

Wie meegaat moet een verklaring van zorgvuldig gedrag ondertekenen en krijgt uitgebreide instructies en vakkundige reisleiders die allemaal verknocht zijn aan de poolnatuur. Bovendien gaan we bijna dagelijks twee uur lang afval te rapen op de oogstrelende stranden. Want zelfs op de Spitsbergse kust liggen flessen, netten en kratten. Er is een campagne om alle stranden systematisch van vuilnis te reinigen. In ruil voor die schoonmaak krijgen passagiers vijfhonderdvijftig euro korting op de niet kinderachtige reissom.

Dit jaar gaan we negen dagen en zijn we er begin juli, als de zomer begint. Dan zetten poolbloemen de toendra in kleur. We zien er vast rendieren en zeker allerlei vogels. En we varen het pakijs in, met vrijwel zeker ijsberen en walvissen.

Ik ben zo verslingerd geraakt aan de spiegelende ijszee, de kleuren van het ijs en vooral het oogstrelende strijklicht van de poolzon, dat ik er ieder jaar naartoe wil. Zie exclusief.trouw.nl/event/lezersreis-naar-spitsbergen.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 12 feb. 2016)

Met Trouwlezers naar Spitsbergen
DELEN