Mol molt kunstgras

Mol molt kunstgras

Mollengang onder kunstgras. Foto Koos Dijksterhuis
Mollengang onder kunstgras. Foto Koos Dijksterhuis

Met mollen gaat het misschien niet zo merkbaar slecht als met egels, maar goed doen ze het niet. Ze zijn lastig te tellen want ze leven ondergronds en geven hun aanwezigheid slechts prijs in de vorm van molshopen. Die zie je juist in de winter soms veel verschijnen. De mollen graven zich dan dieper in, waar de grond minder koud en zeker niet bevroren is. Al dat zand moeten ze kwijt en zie: molshopen. De Zoogdiervereniging roept elk jaar op de hopen te tellen. Onlangs was het zo’n mollendag en werden er tachtigduizend hopen gemeld. Zelf zie ik op de meeste graslanden geen molshoop. Er zullen wel geen wormen meer zijn.

Ik had eens een zomer lang een mol in mijn tuin en vond de molshopen geen probleem. Dat beetje reliëf is juist geweldig voor kleine beestjes die zich op de zuidhellingen kunnen koesteren in de zon. Bijen bijvoorbeeld. Wel oppassen voor de kaken van de mol dan. De mol verdween vanzelf weer uit mijn tuin. Hij of zij is vast op zoek gegaan naar gezelschap om vervolgens gegrepen te worden door een kat, hond of, waarschijnlijker, een mens. Mensen zijn (als) de dood voor bijna alle wilde dieren, mollen voorop. Mensen houden van reliëf als ze skiën of mountainbiken; verder willen ze een platte wereld: asfalt, tegels en een zo vlak mogelijk gazon.

Ik heb wel eens een mol bovengronds gezien, en vaak een dode mol gevonden. Soms zie ik een molshoop bewegen en dan hoop ik een mol, of op z’n minst de snuit van een mol te zien verschijnen, maar dat gebeurt nooit.

In mijn buurt is een kinderspeelplaatsje met klimtoestellen op kunstgras. Soms ruim ik er de chipszakken en drinkpakjes op, en wat ik er nog meer aantref durf ik in deze nette krant niet te verklappen. Half februari lag het nog vol uitgebrand vuurwerk. Maar ook zag ik er een mollengang vlak onder, en dwars door het kunstgras. Dat dat akelige kunstgras een mol niet tegenhoudt, doet me dan weer deugd.

(Natuurdagboek Trouw, vrijdag 1 maart ’24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *