Een heel vroege rups

Een heel vroege rups

Eikenbladroller rups. Foto Koos Dijksterhuis
Eikenbladroller rups. Foto Koos Dijksterhuis

Ik werkte in de tuin en vond een rupsje. Volgens mij was het de rups van een eikenbladroller. Die zal verhongeren want normaal gesproken zou ie uit zijn eitje moeten kruipen als de eiken blad vormen. Dat gebeurde altijd eind april en begin mei, de laatste jaren wat vroeger, maar nog wel in april. Ik vond de rups op 10 februari wat me idioot vroeg lijkt.

Er staat trouwens geen eik in onze tuin, maar er staan wel eiken in de buurt en ieder jaar ontkiemen er eikels in het mini-plantsoentje naast de tuin. Die worden daar begraven door het echtpaar (v/h Vlaamse) gaai, en worden kennelijk niet opgehaald. Ik vraag me af: zouden die gaaien ze vergeten of zouden ze meer eikels begraven hebben dan ze op kunnen? En of die baby-eikjes al eikenbladrollers huisvesten? Het lijkt me sterk, ze zouden kaal gevreten zijn, ruim voor de rupsjes verzadigd zijn en zich verpoppen. Dat verpoppen doen ze in juni en juli. Daartoe gebruiken ze een eikenblad dat aan hun eetlust is ontsnapt. Dat blad rollen ze op als een slordig sjekkie en houden ze met spinseldraden opgerold. In het zelfgemaakte kokertje ondergaan ze hun metamorfose tot kleine, groene vlinder. U heeft hoogstwaarschijnlijk weleens zo’n vlindertje gezien, misschien zonder te beseffen dat het een eikenbladroller was. De vlindertjes zijn ’s nachts actief en gaan voor de winter dood. Dan hebben ze hun eitjes reeds op eiken afgezet. De eitjes overwinteren tot april.

In mijn tuin komen dovenetels op; misschien dat het rupsje daar bij gebrek aan beter genoegen mee neemt. Maar ik kan het me niet indenken – eikenbladrollers eten dacht ik uitsluitend eikenblad. Hij zal dus wel verhongeren. Zielig, maar eikenbladrollerrupsen zijn er veel. Zorgwekkender is dat zo’n beestje op 10 februari uit zijn ei kruipt. Het was een heerlijke lentedag; krokussen openden hun bloemen, mezen zongen. Ik kreeg het zo warm dat ik al snel mijn jas uittrok.

(Natuurdagboek Trouw, maandag 26 februari ‘24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *